Havermoutkoekjes

(voor ca. 8 koekjes)

 Ingrediënten
60 milliliter gesmolten roomboter (of kokosolie)
40 gram (kokosbloesem)suiker (of honing)
1 ei

35 gram kokossnippers
20 gram amandelen
90 gram havervlokken

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng de gesmolten boter, kokosbloesemsuiker of honing en het ei door elkaar.
Hak de amandelen fijn.
Meng deze samen met de kokossnippers en havervlokken door de rest van de ingrediënten heen.
Leg een bakplaat met bakpapier klaar.
Schep hierop hoopjes van het beslag en duw een beetje aan zodat je mooie koekjes krijgt.
Zet de koekjes voor ca. 10 – 12 minuten in de oven totdat ze mooi goudbruin zijn.
Even af laten koelen en klaar zijn je havermoutkoekjes!


Gevulde rijstvellen

4 personen

12 ronde rijstvellen (verkrijgbaar bij de toko)

Twee kopjes gekookte noedels


Vulling
– een rode paprika, in dunne reepjes gesneden
– een avocado, in dunne reepjes gesneden
– een paar blaadjes Chinese kool, in dunne reepjes gesneden
– drie bosuitjes, in dunne reepjes gesneden
– drie handjes taugé
– drie handjes spinazie
– bosje basilicum, fijngehakt
– 4 takjes verse munt, fijngehakt
– hoi sin saus (verkrijgbaar bij de toko)
– een handje fijngehakte pinda’s

 

Bereiding
Zorg dat alle vulling en de noedels klaar zijn voor gebruik en zet een diep bord of een schaal met warm water klaar.
Rijstvellen zijn hard, maar zodra je ze in warm water doopt, worden ze zacht en heel buigzaam. Houd een vel ongeveer een halve minuut in warm water (indien nodig iets langer), leg op een bord en vouw het onderste en bovenste randje ongeveer 2 centimeter naar binnen.
Beleg nu met al je lekkere groenten en rol op!

Serveer met de hoi sin saus waar je pinda’s overheen strooit. Hier doop je je ongefrituurde loempiaatjes in.


Couscoussalade met aardbeien

Ingrediënten voor 4 personen
150 gr couscous
75 gr veldsla
100 gr aardbeien
150 gr gerookte kipfilet
100 gr zachte geitenkaas
0,5 rode ui
1 avocado
2 el zachte azijn
3 el olijfolie
Peper en zout

 

Bereiding
Bereid de couscous zoals op de verpakking vermeld staat. Doe de couscous in een kom en giet er kokend water op, tot 1 cm boven de couscous. Dek de kom af met een bord en laat het staan. Na een 10 minuten kun je de couscous los roeren.

Breng de couscous op smaak met peper en zout en doe het in een saladeschaal.

Voeg de veldsla toe en meng het even door elkaar.

Snij de rode ui in halve ringen, de avocado in blokjes en de kipfilet in plakjes.

Verdeel dit over de couscous salade.

Verkruimel tenslotte de geitenkaas over de salade. En garneer het met wat verse aardbeien.

Maak een dressing van de azijn, de olijfolie en wat peper en zout. Giet dit over de couscous salade.


Gazpacho

Ingediënten

1 rode zoete puntpaprika

1 groene paprika

½ ui, gepeld

1 teen knoflook, gepeld

6 grote trostomaten

¼ komkommer

1 plak (oud) brood

1 tl komijnpoeder

Draai zeezout en zwarte peper uit de molen

Scheutje rode wijnazijn

Flinke scheut extra vierge olijfolie

 

Garnering

Broodcroutons

Kleingesneden blokjes komkommer en rode paprika

Extra vierge olijfolie

IJsblokjes

 

Verder nodig

Blender of staafmixer

 

Bereiding

Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s en snijd in grove stukken. Snijd de tomaten in vieren. Snijd de komkommer in stukken. Snijd het brood in stukken. Doe alle ingrediënten in de blender en voeg een kopje water toe. Pureer glad. Zeef de gazpacho indien gewenst. Zet de gazpacho enkele uren in de koelkast totdat hij door en door koud is.

Neem mee in een goed afsluitbaren fles of thermoskan.

Schenk de gazpacho in soepborden of kommen en garneer met de croutons, komkommer en paprika en (als je hem thuis serveert) een ijsblokje.


Smoothie

Smoothie spinazie

1 persoon

 

150 gram verse bladspinazie

1 peer

1 appel

1 banaan

handje blauwe bessen

1 eetlepel gebroken lijnzaad

0,75 liter water (of eventueel meer naar behoefte)

 

Blenden maar!

 

 

Smoothie komkommer banaan

1 persoon

 

½ appel

½ banaan

½ komkommer

75 gram peterselie

165 ml water

 

Blenden maar!

 

Smoothie komkommer peer

1 persoon

 

½ peer

½ banaan

½ komkommer

75 gram peterselie

165 ml water

 

Blenden maar!


Groentenwraps drie punt nul

Ingrediënten per wrap
Carpaccio wrap
1 of 2 groentenwraps (nofairytale of een of 1 grote volkoren)
2/3 plakjes carpaccio
Handje rucola
1 el (pesto) mayonaise
Geroosterde pijnboompitjes
Parmezaanse kaas

 

Zalm wrap
1 of 2 groentenwraps (nofairytale of een of 1 grote volkoren)
2/3 plakjes gerookte zalm
1/2 avocado
1 el roomkaas
1/4 komkommer
Bieslook
Handje rucola

 

Aubergine wrap
1of 2 groentenwraps (nofairytale of een of 1 grote volkoren)
3 plakjes aubergine
Handje ijsbergsla
1 el hummus
Zongedroogde tomaat
Knoflookolie

 

Bereiding
Carpaccio wrap
Smeer de wrap in met de (pesto) mayonaise. Verdeel de plakjes carpaccio over de wrap. Breng dit op smaak met peper en zout. Leg wat rucola op de wrap en bestrooi dit met de geroosterde pijnboompitjes en wat geraspte parmezaan. Tot slot rol je de wrap op.

Zalm wrap
Smeer de wrap in met roomkaas. Sprenkel hier wat verse bieslook over. Leg de plakjes gerookte zalm erop en breng dit op smaak met peper en zout. Leg wat plakjes komkommer en avocado op de wrap. Doe er wat van de rucola bij en rol de wrap op.

Aubergine wrap
Bestrijk de plakjes aubergine met de knoflookolie. Grill dit in een paar minuten goudbruin op de grill of in een grillpan. Leg de aubergine opzij. Smeer de wrap in met de hummus. Leg hier de plakjes aubergine op en breng op smaak met peper en zout. Doe er wat ijsbergsla en zongedroogde tomaatjes bij en rol de wrap op.


Dadelballetjes

Voor ongeveer 20 stuks

150 gr dadels zonder pit
2 el gemengde notenpasta
100 gr witte amandelen of ongezouten cashewnoten
50 gr pure chocolade, in stukjes gehakt
1 tl vanille-extract
snuf zout

Eventueel 1 el ahornsiroop of honing

Keukenmachine

 

Bereiding

Wel de dadels een kwartiertje in lauwwarm water.

Hak de chocolade fijn.

Maal de amandelen in je keukenmachine fijn (niet te lang).

Voeg de overige ingrediënten, behalve de chocolade toe en maal nog even tot er een plakkerig deeg ontstaat. Is je deeg te droog en korrelig? Voeg dan nog wat dadels of notenpasta toe. Is het juist veel te plakkerig? Voeg dan nog wat amandelen of cashewnoten toe.

Zet het deeg een half uurtje in de koelkast.

Draai balletjes van het deeg.

Bewaar je dadelballetjes in de koelkast. Of vries een voorraadje in!

Bananenbrood

50gr amandelmeel
100gr speltmeel of volkorenmeel
0,5tl bakpoeder
snufje zout
1tl kaneel
3 eieren
2el amandelmelk of gewone melk
2tl citroensap
3 overrijpe bananen, geprakt

 

Bereiding                                                   

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakeblik in.
  2. Voor alle versies geldt: roer eerst de droge ingrediënten door elkaar. In een andere kom klop je de eieren los met de andere natte ingrediënten, als laatste de geprakte bananen. Daarna spatel je rustig de droge ingrediënten erdoor totdat alles goed gemengd is. Schenk het beslag in de cakevorm en zet deze in de oven. Je bananenbrood heeft 35-45 minuten nodig om gaar te worden. Steek een satéprikker in het midden van het brood, als deze er droog uitkomt is het brood klaar.
  3. Verpak je brood in aluminiumfolie en dan kun je het prima een aantal dagen bewaren.

Variatie: een handje ongezouten noten of 75 gram chocola in kleine stukjes door het beslag roeren