• Gezond(er) eten en leven!
  • Nooit meer boodschappen- kook- en eetstress!
  • Wil je afvallen? Dat kan ook!

Dat kan je eten om je beter te voelen bij ziekte of stress

Griep

Een zere keel, hoesten, benauwdheid... Ja hoor, er komt een griepje aan. En misschien wel erger en moet je in quarantaine. Je voelt je zo slap als een vaatdoek... Dit kan je eten en drinken je om de griep of covid19 zo goed mogelijk buiten de deur te houden of om je sneller beter te voelen.

 

Veel mensen ontkomen niet aan een stevige verkoudheid of een griep. En nu de tv, internet en de krant vol staat met allerlei al dan niet nuttige adviezen zal ik hier ook een paar tips geven die mij geholpen hebben sneller te herstellen. Dat kan je natuurlijk niet bewijzen maar juist omdat het mij een goed gevoel gaf zoveel mogelijk voor mijzelf te zorgen wil ik dat goede gevoel ook delen!
Als je ziek bent is rust houden, veel drinken en zorgen voor goede voeding, net als wanneer je niet ziek bent, belangrijk. Het helpt bij je herstel. Er is natuurlijk niet één voedingsmiddel wat er in zijn eentje voor zorgt dat je beter wordt maar het eten van de juiste voeding kan de klachten zeker verlichten.

 

Kippensoep
Als ik vroeger als kind ziek was kreeg ik altijd een kommetje kippensoep van mijn moeder. Dat was natuurlijke antibiotica, zei ze. En inderdaad, je krijgt op een makkelijke vocht, vitamines, mineralen, calorieën en eiwitten binnen. Dit zijn de voedingsstoffen die je lichaam in grotere hoeveelheden nodig heeft als je koorts hebt en je je ziek voelt. Natuurlijk maak je de kippensoep lekker zelf, neem een soepkip, doe die in een pan met water en voeg er wortel, ui, prei en selderij aan toe. Laat dit een uurtje zachtjes koken, haal de kip eruit, haal het vlees van het karkas en doe het terug in de pan. Dat is alles. Je kunt het af laten koelen en per portie invriezen (ik maak het vooruit, dan hoef ik niet te koken als ik ziek ben). Doe er ook eens een bouillonblokje (kip of groente maar altijd biologisch en met minder of zonder zout) toe.

 

Bouillon
Bouillon is net als kippensoep een goede bron van vocht. Er zit veel smaak aan en er kunnen wat calorieën inzitten, plus vitamines en mineralen zoals magnesium, calcium, foliumzuur en fosfor. Als je een bouillon heet drinkt, werkt het ook tegen een verstopte neus. Als je misselijk bent en helemaal geen trek hebt gaat (en blijft) een beetje bouillon er vaak wel in.
Maak deze bouillon ook makkelijk zelf. Doe soepvlees en schenkel met been in een pan water samen met prei, wortel, ui, selderij en alle groente die je nog hebt liggen. Laat een uurtje of twee trekken, haal het vlees eruit (de schenkel, het andere vlees kan je natuurlijk laten zitten) en geniet. Ook hier zou je een bouillonblokje (biologisch, minder of geen toegevoegd zout) kunnen toevoegen. Heb je bouillon over? Vries het per portie in. Handig voor de volgende keer dat je niet zo lekker bent.

 

Knoflook
Knoflook heeft bewezen antibacteriële, antivirale en antischimmeleigenschappen te hebben. Ook help het stimulerend op het immuunsysteem. Toevoegen van knoflook aan kippensoep of bouillon kan de smaak ten goede komen en bovendien werkt het dan nog beter tegen de griep.

 

Thee
Net als kippensoep werkt thee als een natuurlijke ontstopper van de neus. Drink thee over de dag verdeeld en kies een smaak die je lekker vindt. Wissel de smaken af, dan blijft het lekker. In thee zit tannine en dat heeft naast de werking als antioxidant ook antivirale, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Echinaceathee zou de duur van je griep of verkoudheid kunnen verkorten.

 

Honing
Honing heeft krachtige antibacteriële effecten, waarschijnlijk omdat er veel antimicrobiële stoffen inzitten. Neem dan wel goede kwaliteit en onverhitte honing van de biologische imker. Heb je zin in honingthee? Meng een halve theelepel (2,5 ml) honing door een glas warm water of een kop thee. Vocht inbrengend en verzachtend voor je zere keel.

 

Gember
Gember helpt tegen misselijkheid. Gebruik het maken van thee verse gember die je schilt en in dunne plakjes snijdt. Vind je de smaak wat te heftig? Roer er dan een lepeltje honing doorheen.

Bananen
Bananen zijn heel goed voor je als je ziek bent. Makkelijk te kauwen en licht van smaak, maar ze zorgen toch voor een aardige hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen.

 

Fruit
Eet schaaltjes met aardbeien, cranberry’s, blauwe bessen en bramen. Vol met vezels, vitaminen en andere stoffen die goed voor je zijn.

 

Groene bladgroenten
Als je weer een beetje trek krijgt eet dan spruitjes en groene bladgroenten zoals spinazie, sla en boerenkool. Deze groenten zitten vol vitamines, mineralen en vezels. Voeg eens spinazie toe aan een omelet voor een snelle, eiwitrijke maaltijd vol met voedingsstoffen. Of maak eens een smoothie op basis van boerenkool en wat fruit.

 

Zalm
Zalm is een uitstekende bron van eiwitten. Het bevalt ook omega 3-vetzuren en vitamine D, wat ontstekingsremmend werkt en de immuun functie versterkt.Een ijsje
Een ijzig koud ijsje kan een pijnlijke, gezwollen en/of droge keel verzachten. Ook kan het helpen om voldoende vocht binnen te krijgen tijdens de griep. Tijdens een verkoudheid of griep is het superbelangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Maak zelf ijsjes van bijvoorbeeld pure vruchtensap. Of neem een perenijsje.

 

Voorraad

Zorg dat je een voorraad hebt zodat je altijd tenminste een week zonder boodschappen doen toch lekker kunt eten. Klik hier voor meer informatie!

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.