• Gezond(er) eten en leven!
  • Nooit meer boodschappen- kook- en eetstress!
  • Wil je afvallen? Dat kan ook!

Stoptober. Rook jij? Of ken je iemand die rookt?

Stoptober…. Rook jij?

Ja? Lees dan verder..

Nee? Lees dan ook verder, misschien heb jij iemand in je (directe) omgeving die je hiermee bewust kunt maken en helpen!

 

Als Leefstijlcoach (en ook als Gewichtsconsulente) heb ik best wat cliënten die aangeven te roken.

Niet gezond, maar dat weten ze zelf ook wel.

Rook jij? Of heb je iemand in je omgeving die rookt en waar jij je zorgen over maakt?

Misschien helpen onderstaande (gezondheids)voordelen jou of een ander over de streep om te stoppen?

 

Nadeel

Natuurlijk is er ook een “nadeel”..  Omdat roken groot effect op je stofwisseling heeft, zal je er niet aan ontkomen dat je zwaarder wordt. Maar hé, daarom ken je mij! Omdat ik er ben om je niet alleen met stoppen met roken te ondersteunen maar natuurlijk ook bij gewichtsbeheersing. En zo kunnen de extra kilo’s worden vermeden!

 

Twee vliegen in 1 klap, gezonder worden door stoppen met roken én omdat je je gewicht gaat beheersen!

 

Waarom roken (rookten) wij

Roken was tot een jaar of 20 geleden nog heel gewoon en sociaal geaccepteerd. Misschien weet je nog wel dat er een glaasje met sigaretten op tafel stond als er visite kwam. En voor Vaderdag knutselde je standaard een asbak voor je pappa…

 

Ook rookte onze meester uit de vierde klas gewoon zijn sigaren in het klaslokaal met de ramen dicht. Dat daar 42 kinderen zaten die dag in dag uit aan sigarenrook werden blootgesteld maakte niemand wat uit. Er was nog veel onwetendheid.

 

Stoer

Roken was ook stoer. Ik weet nog dat mijn eerste vriendje rookte. Supercool vond ik dat. Hij rookte Camel, zonder filter. Eigenlijk vond ik het stinken, bij ons thuis rookte niemand, maar dat zei ik natuurlijk niet.

 

Waarom rookte ik niet?

Gelukkig bestond mijn leven uit school en zwemmen, ik trainde iedere dag voor- en na schooltijd dus had ik totaal niet de behoefte om te roken. Ik had mijn lucht hard nodig in de zware trainingen. En wat ben ik daar nu blij om!

 

Ommekeer

Maar geleidelijk aan kwam er een ommekeer, roken bleek helemaal niet zo stoer. Maar gewoon heel slecht voor je! Geen stoere Marlboro man meer in de bioscoopreclame. Ook op TV werd de reclame verboden.

En steeds meer werd roken in de ban gedaan.

 

Rookvrije werkplekken

Werkplekken werden rookvrij, wij hadden een soort van “vissenkomruimte” waar rokers wel mochten roken.

Ik vond dat best lastig trouwens, als ik, als niet roker wat te vaak naar het toilet ging of nog erger, een stukje onder werktijd wilde wandelen werd ik daarop aangesproken, dan was ik niet productief genoeg. Maar dat rookaquarium was altijd vol, erg gezellig en meestal vaak bezocht door dezelfde personen. Dat werd toegestaan. Ook daar kwam verandering in. Er werden ook hier regels voor gemaakt.

 

Rookvrije schoolpleinen

Het schoolplein van de (middelbare school) werd rookvrij.

In restaurants en cafés werd roken verboden. Wel was er vaak een ongezellig en kille rookruimte. Gevolg was dat groepen rokers buiten in de regen stonden.

De afschrikwekkende foto’s op de pakjes werden geïntroduceerd. Het antirookbeleid werd steeds meer uitgebreid.

 

Dalende trend?

Hoewel het percentage rokers de afgelopen jaren een dalende trend laat zien kent Nederland toch nog 26,1% rokers waarvan 19,4% dagelijks rookt (bron www.hartstichting.nl).

 

Waarom is roken zo ongezond

Wist je dat in tabaksrook ongeveer 6000 chemische stoffen zitten waarvan er ongeveer 70(!) kankerverwekkend zijn? Je hartslag verhoogt, je lichaamscellen krijgen te weinig zuurstof, er komt een teerachtig laagje in je longen waardoor je vatbaarder bent voor longinfecties.. Enz. Enz.

 

Oké, ik zal de negatie informatie hierbij laten. Dat weet je zelf natuurlijk ook al.

Hier komen de voordelen waar jij mee te maken krijgt als je toch besluit te stoppen.

 

Binnen 20 minuten
Na de laatste sigaret zijn binnen 20 minuten je bloeddruk en polsslag pas weer in hun normale ritme.

 

Binnen 2 uur
Is je hartritme ook weer normaal.

 

Maar ook krijg je voor het eerst last van ontwenningsverschijnselen Je kunt al snel een gevoel hebben van angst, spanning, frustratie. Ook kun je last krijgen van slaapproblemen en meer eetlust. Hou vol, zoek afleiding, drink een glas water en stel je voor dat je lichaam je eigenlijk dankbaar is!

 

Binnen 8 uur
Is je zuurstofgehalte weer in zijn normale conditie en is het koolmonoxidegehalte in bloed weer normaal.

 

Binnen 24 uur
Is de kans op een hartaanval minder geworden (rokers hebben 70% meer kans op een hartaanval dan niet-rokers).

 

Binnen 48 uur
Proef en ruik je meer.

 

Binnen 3 dagen
Is de nicotine helemaal uit je lichaam verdwenen.

Maar…. de ontwenningsverschijnselen zijn nu het grootst. Denk aan hoofdpijn, misselijkheid en krampen. Blijf sterk en beloon jezelf. Koop nieuwe schoenen of doe iets anders leuks! Je hebt nu al geld overgehouden door geen pakjes te kopen.

 

Binnen 2 tot 3 weken
Is je bloedsomloop zo verbeterd dat je conditie duidelijk beter is omdat je longen makkelijker zuurstof opnemen en afgeven aan je bloed.

 

Binnen 4 maanden
Beginnen de trilharen die je longen tegen vuil beschermen terug te groeien. Hierdoor kunnen je longen beter omgaan met slijm, waardoor ze schoon blijven en je minder kans hebt op een longinfectie.

 

Binnen 9 maanden
Is de kans op een hartaanval hetzelfde als een niet-roker.

 

Binnen 5 jaar
Hebben ex-rokers die een pakje per dag rookten 50% minder kans op longkanker dan voorheen. Ook is de kans op een beroerte sterk afgenomen en is de kans op mond- en keelkanker voor de helft afgenomen.

 

Binnen 10 jaar
Is de kans op longkanker hetzelfde als bij niet-rokers.

 

Binnen 15 jaar
Is de kans op hart- en vaatziektes hetzelfde als bij een persoon die nog nooit heeft gerookt. En als laatste: niet-rokers leven gemiddeld 14(!) jaar langer!

(www.gezondheidsnet.nl)

 

Nog meer voordelen

Stoppen met roken voordat je 50 bent halveert het risico om te overlijden aan de gevolgen van roken.

 

Je huid veroudert minder snel.

 

Je huis, kleding, adem en haren ruiken frisser.

 

De directe omgeving heeft geen last meer van de rook.

 

Gele aanslag op je vingers en tanden verdwijnt.


En…. Wat voor leuks ga je met het bespaarde geld doen?

 


Genoeg redenen om te proberen te stoppen met roken.

 

Hoe ga ik je helpen

Als leefstijlcoach kan ik je doorverwijzen naar je huisarts, of online naar www.ikkanstoppen.nl. Daar vind je professionele hulp.

Ik ben er om je te coachen bij het bereiken van je doel en om je te helpen met je veranderende, trager wordende stofwisseling met grote trek in zoetigheid! Zo krijgen die kilo’s ook geen kans!

 

Binnen 3 maanden fitter en lekkerder in je lijf.
Wil je informatie over hoe je niet al te ingewikkeld en niet duur, gezond(er) maar vooral lekker kunt eten en leven, dan kan ik je daarbij helpen. Geen strenge diëten, lastige opdrachten en gesprekken maar met kleine stapjes, helemaal aan jouw manier van eten en leven aangepaste adviezen. Echt, binnen 3 maanden een fitter lijf met een strakker lichaam.. Fijn toch!
Kijk ook even verder op mijn site voor meer informatie of mail mij jouw wensen. Het eerste kennismakingsgesprek is altijd gratis.

Ik spreek je graag!


Anneke


En, als je wilt weten of jij voor vergoeding in aanmerking komt, check je polis of bel even met je verzekering (mijn bgn nummer is 4618 en mijn AGB code is GC 022075). Als je voor vergoeding in aanmerking komt gaat dat uit je aanvullende verzekering en niet ten koste van je eigen risico.

Neem ook eens een kijkje op mijn Facebook of Instagram  daar staan meer tips en recepten en kan je mij een berichtje sturen.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.