• Gezond(er) eten en leven!
  • Nooit meer boodschappen- kook- en eetstress!
  • Wil je afvallen? Dat kan ook!

Waarom val ik toch niet af, Ik doe zo mijn best!

afvallen in het westand; afvallen in naaldwijk; afvallen in monster; afvallen in 's gravenzande; afvakken zonder dieet

Waarom val ik toch niet af... Ik doe zo mijn best..­­­­­­Waarom lukt het nou niet…

Iets wat ik vaak hoor… Waarom val ik nu niet af! Ik wil het zo graag. Maar het lijkt wel of ik al dik word als ik aan eten denk. Hoe kan ik nu snel afvallen? Ik wil zo graag paar kilo kwijt. Vroeger at ik gewoon even een paar dagen heel weinig, maar nu lukt dat echt niet meer. En ik doe écht mijn best, maar het wil gewoon niet. Ik denk dat ik er maar mee stop.

Mijn cliënten zijn vaak 40 jaar en ouder. Ze hebben alle diëten al geprobeerd. Dan vielen ze af maar als het traject afgelopen was kwamen ze bijna allemaal weer aan. En dan komen ze bij mij. Vol goede moed. Ze hebben er echt zin in en zijn enorm gemotiveerd!

Niet zo snel..
Maar.. het gaat niet zo snel als ze zouden willen. Als ik dan uitleg dat een pond vet gelijk staat aan 3500 kcal is het logisch dat als je iedere dag 500 kcal minder eet, na 7 dagen (een week) een pond bent afgevallen. 
Maar dat willen sommige cliënten niet. Die willen eigenlijk wel 10 kilo in 3 weken kwijtraken. Want dat lukt toch ook met die andere diëten. En ja, dat klopt. Maar na die 3 weken gaan de meeste mensen weer gewoon eten zoals ze vóór het dieet ook al deden. En daar vielen ze nou juist niet van af. Vergeet niet dat ze ook niet in 3 weken al die kilo’s erbij hebben gekregen…

Waarom is het toch zo moeilijk…
.
Het zit in de familie.
Vaak zie je het al terug in de familie. Je moeder, je tante en je zussen zijn allemaal “aan de maat”. Tsja, het zit in de familie hè. Dat kan, genen kunnen dus een rol spelen.
Maar er speelt vaak nog meer mee. Denk eens aan de gewoontes per familie. Vaak zie je dat gezelligheid vaak samen gaat met eten en zoetigheid. 
Of er is niet zo veel bekend over gezond eten.
Of er is geen geld om vers, biologisch en dus helaas ook duurder eten te kopen.
Misschien zien ze de noodzaak van gezond eten niet in.

Ik weet nog dat de familie van mijn vader behoorlijk zwaar was. Gezellige dikkerds, zeiden ze zelf. En omdat ze de oorlog nog hadden meegemaakt aten (en snoepten…) ze nu wanneer het maar kon. Kliekjes waren er nooit, alles werd opgegeten, of ze nu genoeg hadden of niet.. Ik bedoel hiermee te zeggen dat het dan in de familie zit omdat dat de gewoonte is.

Waarom valt mijn man sneller af dan ik?
Je bent vol goede moed begonnen en je partner doet ter motivatie ook mee. Hij wil je graag helpen maar waar jij tevreden moet zijn met gewichtsverlies van ongeveer 500 gram per week gaat er bij hem zomaar een kilo af.. Hoe kan dat nou, jij hebt je veel beter aan je adviezen gehouden dan hij en dan toch dit…
Helaas hebben vrouwen een andere lichaamssamenstelling dan mannen. Mannen hebben meer spieren. Spieren hebben meer energie nodig. Een man heeft daarmee ook een snellere stofwisseling en minder vetopslag. Vrouwen slaan van nature meer vet op.
 
Leeftijd…
Zit je in de overgang? Of komt dat dichterbij? Je merkt dat je niet meer kunt eten wat je vroeger at. Van dezelfde hoeveelheid kom je nu aan. Vooral buikvet. Je oestrogeenvoorraad daalt en dat zorgt voor een tragere stofwisseling.
Daarnaast speelt ook mee dat je rond middelbare leeftijd vaak iets rustiger aan gaat doen en dus ook wat minder actief in beweging bent. Je hebt wat minder routine in je dag als je al met pensioen bent en misschien heb je ook vaker een uitje.

Je hebt alle diëten al gedaan.
Ben je vaak lange periodes achter elkaar aan de lijn geweest en heb je jezelf veel uitgehongerd? Als je veel afvalt, maar daarbij ook lange tijd weinig calorieën per dag eet went je lichaam hieraan.
Als je te weinig eet en te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt zal je lichaam heel zuinig met de voeding die wel binnenkomt, omgaan. Het gaat je stofwisseling vertragen. Hierdoor zal je lichaam ook makkelijker extra vet vasthouden.  Dus als je dan een keer flink uit de band springt zit het extra gewicht er sneller aan. Wil je dit omdraaien dan zal je beetje bij beetje je calorie inname moeten vergroten en vooral heel veel bewegen. 


Waar gaat het vaak mis
Wat ik wel eens zie is dat bij cliënten waarbij de noodzaak niet zo heel groot is (je hoeft bijvoorbeeld maar 5 kilo af te vallen) zij het allemaal niet zo serieus nemen: Bijvoorbeeld dat dat ene wijntje moet kunnen. Of; als ik een dag niet lijn, geeft dat niets, ik pak het morgen toch weer op?  

Ik hoorde laatst een cliënt zeggen, zo, het duurt weer een week voordat ik weer op die weegschaal moet, ik ga mezelf nu trakteren op een kaasbroodje...

Je denkt dat dit geen kwaad kan, maar ondertussen blokkeer je hiermee je eigen afslankproces en het afslanken gaat SUPER LANGZAAM, waardoor je geneigd bent helemaal niets meer te doen en te stoppen. Of toch maar weer een crash dieet gaat doen. Omdat de verhalen van 10 kilo per maand afvallen je als muziek in de oren klinken.

Iedereen kan het, echt!
Neem afvallen serieus. Zet de knop om. Denk niet, ach, ik eet al zo weinig, dan zal dat wijntje, dat stuk gebak of worstje niet zoveel uitmaken.
Ben je gewend jezelf met zoetigheid te belonen, dan kan dat misschien ook met een mooi boek, een bos bloemen of een dagje sauna.
 

 
Neem het afvallen serieus.
Steeds toch weer zwichten of smokkelen is zonde van je moeite. Ga daarom 100% voor je doel. Even écht nee zeggen op alle extraatjes.
Zeker als je in de overgang bent of een lijnverleden hebt, is dit de enige manier om resultaat te verkrijgen. Daarna is het makkelijker om je nieuwe gewicht vol te houden.
Je zult merken dat dat motiverend werkt. Dat je weer trots op jezelf en op je lijf zal zijn! Je moet er alleen wel wat voor over hebben.Binnen 3 maanden fitter en lekkerder in je lijf.
Wil je informatie over hoe je niet al te ingewikkeld en niet duur, gezond(er) maar vooral lekker kunt eten en leven, dan kan ik je daarbij helpen. Geen strenge diëten, lastige opdrachten en gesprekken maar met kleine stapjes, helemaal aan jouw manier van eten en leven aangepaste adviezen. Echt, binnen 3 maanden een fitter lijf met een strakker lichaam.. Fijn toch! 


Kijk ook even verder op deze site voor meer informatie of mail mij jouw wensen. Het eerste kennismakingsgesprek is altijd gratis.Vraag dit gratis kennismakingsgesprek aan, vul het formulier hiernaast gewoon in en ik neem contact met je op.

Ik spreek je graag!

Anneke


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.