• Gezond(er) eten en leven!
 • Nooit meer boodschappen- kook- en eetstress!
 • Wil je afvallen? Dat kan ook!

Hoe stel je haalbare doelen?

Doelen stellen en teleurstellingen voorkomen.

Waarom is het zo moeilijk een doel te stellen en dat ook te behalen.

 • Ik wil mezelf niet teleurstellen
 • Ik wil nergens aan vast zitten
 • Ik ben bang dat ik faal.

Heb jij dat ook?
Herken jij deze drie voornaamste redenen waarom mensen geen doelen stellen – ook al weten ze dat het stellen en behalen van een doel hun een betere kwaliteit van leven zal opleveren, dan wanneer ze het niet doen?
 
Met andere woorden: wanneer je verwacht dat er iets moet gebeuren zoals jij het graag wilt en het lukt niet, dan stel je jezelf teleur.
Maar bedenk dat de grootste teleurstelling is dat opgeven, voordat je begonnen bent, je tegenhoudt om het beste uit jezelf te halen en jezelf het leven te geven waar je naar verlangt.
 
Het gevoel om vast te zitten aan een doel zodra je het hebt gesteld kan ervoor zorgen dat je maar helemaal geen doelen stelt. Je wilt toch nergens aan vastzitten, het zien als een verplichting?
Want dat gevoel wat het je hebt als je iets MOET, je meteen je hakken in het zand wilt zetten? En er dus meteen helemaal geen zin meer in hebt?
 
Maar bedenk wel dat je als je jezelf geen doelen stelt juist vast komt te zitten in iets wat je eigenlijk NIET wilt. En als je niets verandert, alles precies zo blijft als het is.
 
Je bent begonnen
En dan, je bent met goede moed begonnen maar het loopt niet zoals je wilt.. En dan laat je het maar helemaal.. Je geeft het op. Dat is geen fijn gevoel, het gevoel van “ik kan het niet, het is niet gelukt, ik heb gefaald”…
 
Maar, zo kom je natuurlijk niet bij dat lijf waar jij je fijn bij voelt en wat bij jou past.
 
Hoe dan, hoor ik je denken, hoe stel ik dan een realistisch doel.
 
Wat kan je helpen
Oké, wat daarbij kan helpen is op een rustig moment even te gaan zitten en op te schrijven wat je graag zou willen bereiken. Zonder daar meteen bij te schrijven wanneer en hoe je dat wilt. Dat kan voor alle doelen die je je wilt stellen. Ik heb daar een handige planner voor: Klik hier
 
Maar nu even concreet.
Stel, je schrijft op dat je 10 kilo wilt afvallen, je aan een gezonde en lekkere kookweekplanning wilt houden en wat meer te gaan bewegen.
 
Schrijf daaronder dan:

 • Wat je wel kunt (bijvoorbeeld lekker koken of fietsen)
 • Wat je niet kunt (bijvoorbeeld caloriearm maar wel lekker koken of hardlopen)
 • Wat doe ik al (een poging tot een weekplanning maken, de auto wat vaker laten staan)
 • Wat doe ik niet (de weekplanning volhouden, toch de auto pakken) 


En nu je al deze informatie weet en hebt opgeschreven moet je verder.
Je gaat een plan van aanpak maken. En geloof me, dat is niet makkelijk.
Want een onderdeel van een plan van aanpak maken is een juist doel voor jezelf stellen. En dat was nu juist zo lastig.
 
Het beste is gewoon te beginnen.
Ik wil afvallen. Ja, maar dat is wel wat vaag hè. Vraag dus aan jezelf:

 • Wat is mijn streefgewicht.
 • Ga ik dat alleen bereiken of vraag ik hulp (een gewichtsconsulente bv)
 • Wanneer wil ik starten.
 • Waarom wil ik afvallen.

 
Dus in mijn voorbeeld:

 • Ik wil 10 kg afvallen, want ik wil mij gezond en fit voelen. I.p.v. 90 kilo 80 kilo wegen (streefgewicht).
 • Daar vraag ik de hulp van een gewichtsconsulente bij.
 • Ik ga volgende maand beginnen, op 1 november.

 
Dan kijk je wat je als resultaat wilt zien.

 • Meer bewegen (fietsen en hardlopen).
 • Je aan de kookweekplanning houden.
 • Het streefgewicht (80 kilo) behaald hebben.

 
Het allerbelangrijkste
En dan misschien het belangrijkste:
Het moet het wel acceptabel zijn voor jou. Is het plan hoe je je doel wilt gaan bereiken wel duidelijk voor jou. Een gewichtsconsulent kan je hier enorm bij helpen.
 
En vergeet niet: Een te makkelijk doel daagt je niet uit en levert waarschijnlijk ook niet het juiste resultaat. Maar het doel moet natuurlijk ook haalbaar zijn.
Wat je moet proberen is een doel te stellen, waarop je trots bent als je het gehaald hebt. Hierdoor krijg je een enorme drive om andere doelen te gaan halen.
 
Een doel wat niet reëel is kan een doel zijn wat eigenlijk onmogelijk of misschien wel ongezond is. Probeer niet als doel te stellen dat je in 1 maand 20 kilo afvalt of gelijk 15 kilometer hardloopt als je dat nog nooit hebt gedaan.
Wat je wel kunt doen als je grote doelen wilt halen is het grote doel in kleine stukjes knippen. Bijvoorbeeld 3 kilo in 5 weken. Of 1 km hardlopen in een maand. Wees reëel en vraag als je er zelf niet makkelijk uitkomt hulp bij een deskundige.
 
En dan schrijf je op wanneer je verwacht het doel bereikt te hebben.
Wanneer begin je (1 november in dit voorbeeld) en welke termijn wil ik nemen.
Bijvoorbeeld: dit jaar wil ik minimaal 20 kilo afvallen, meer bewegen en gezonder eten. Ik wil in ieder geval op de fiets naar mijn werk gaan en gezonder eten. Ik begin volgende week met minimaal 3 x fietsen en 3 dagen de avondmaaltijd vooruit te plannen. Ook wil ik minimaal 1x per week recreatief hardlopen. Mijn termijn is 1 september beginnen en 31 augustus volgend jaar mijn doel te hebben bereikt.
 
Je hebt een begin gemaakt
Zo heb je een begin gemaakt met een doel voor jezelf te stellen en het zo te doen dan de kans op slagen het grootst is!
 
Als je start begin je met de stand van zaken op 1 november (je startdatum). Schrijf je beweging op, schrijf op hoeveel dagen je je aan je weekplanning houdt en hoeveel je weegt. Dan kan je tussentijds ook je vooruitgang bijhouden en, nog belangrijker, ook zien!
 
Lijkt het je iets om het zo aan te pakken dan kan je altijd contact met mij opnemen. Ik kan je hierbij helpen, in mijn praktijk maar ook online, dat is handig als je te ver weg woont of geen zin of mogelijkheid hebt om naar mijn praktijk te komen.
 
Ik hoor graag van je!
 
Succes!
 
Anneke

Besluit je na het lezen van deze informatie  dat je hier wel eens met mij over zou willen praten om te kijken of ik je handvatten kan geven bij jouw verandering/aanpassing?
Mail of bel (06 2428 4767) mij om een afspraak te maken, deze afspraak kan ook telefonisch (het eerste gesprek is gratis), we kunnen dan kijken wat jouw vraag is en hoe ik je daarbij professioneel kan helpen. Deze vraag kan zowel op voedingsgebied als op mentaal gebied liggen. 

Wil je advies om een doel te bereiken? Of dat nu een slanker lijf, een prettiger leven, stoppen met roken zonder te veel aan te komen of handvatten om je eigen regie weer te krijgen? Kijk eens  op mijn site voor meer informatie of mail mij jouw wensen. Het eerste (kennismakings)gesprek is altijd gratis 

En, als je wilt weten of jij voor vergoeding in aanmerking komt, check je polis of bel even met je verzekering (mijn bgn nummer is 4618 en mijn AGB code is GC 022075). Als je voor vergoeding in aanmerking komt gaat dat uit je aanvullende verzekering en niet ten koste van je eigen risico.

Neem ook eens een kijkje op mijn Facebook of Instagram daar staan meer tips en recepten en kan je mij een berichtje sturen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.