• Gezond(er) eten en leven!
  • Nooit meer boodschappen- kook- en eetstress!
  • Wil je afvallen? Dat kan ook!

Hoe eet ik gezond bij de snackbar?

afvalleninmonster; afvalleninnaaldwijk;afvalleninsgravenzande;hoeeetikgezondindesnackbar

Nu het weer wat frisser wordt, krijgen we meer zin in wat zwaarder en vaak ook wat vettere voeding.
In Nederland wordt het steeds meer een gewoonte om kant en klaar eten te bestellen of om naar de snackbar te gaan. Ook thuis frituren wordt veel gedaan, ondanks de opkomst van de Airfryers en de ovensnacks.
Laat je niet in de maling nemen door de ovensnacks, die klinken veel gezonder maar omdat het korstje ook in de oven krokant moet worden, worden hier veel extra, calorierijke toevoegingen in gedaan. Het enige voordeel is dan dat je huis niet meer naar frituur ruikt, de calorieën krijg je net zo hard binnen.
 
Weet jij hoeveel calorieën er daadwerkelijk in snacks van de snackbar zitten?

Bamibal                    233
Bereklauw                320
Bitterbal                      40
Frikandel                  200
Frikandel speciaal  327
Patat (150 gr)         450
Groenteburger         226
Kaassoufflé             144
Kipcorn                    200
Kipnugget                  44
Kroket                       160
Loempia met kip     376
Mexicano                 337
Patatje oorlog         690
Picanto                     300
Raspatat (150 gr)    445
Vlammetje                  60


Een kroketje op een bruine bol met flink wat rauwkost (zonder dressing) is dan de minst slechte keuze.
 
Sausjes
Je moet natuurlijk niet vergeten dat de snacks ook vaak met saus worden gegeten. Ook in de saus zitten vaak veel calorieën. Zo zitten in een portie mayonaise van 30 gram al 222 calorieën!
 
Om je een idee te geven hoeveel calorieën er in sausjes zitten (per 100 gram) kijk je in dit lijstje:

Mayonaise      740
Pesto               692
Ketchup           120
Pindasaus       264
Knoflooksaus  372
Mosterd           284
Appelmoes        75
 
Hoeveel kilo krijg je er gratis bij als je vaak sausjes eet?
Hoeveel kom je nu aan als je 1 keer in de week een flinke eetlepel mayonaise eet, ongeveer 185 calorieën per week.
Per jaar zijn dat 9620 calorieën, dat is bijna 1,5 kilo vet.
Schrap je de mayonaise, dan zul je in een jaar bijna 1,5 kilo verliezen, zonder moeite. Stel dat je 2 keer per week kiest voor mayonaise, dan is dat al 3 kilo per jaar. Wanneer je alle sausjes laat staan zul je dus zeer waarschijnlijk een aantal kilo’s per jaar verliezen!

Er is nog een reden om sausjes te laten staan.
Sausjes bevatten namelijk vaak ook veel verzadigde vetten die schadelijk zijn voor de gezondheid.
Daarnaast bevatten sausjes geen vezels, vitaminen, mineralen of andere nuttige voedingsstoffen. In ketchup zit vooral veel suiker. De calorieën in sausjes zijn dus voornamelijk leeg en nutteloos.

Verantwoorde snacks
Natuurlijk bestaan er lekker en gezonde sausjes die je wel kunt gebruiken. Met tomaten zijn heerlijke sauzen te maken. Vooral als pastasaus is dit erg geschikt. Vermijd kaas en room en maak een saus op basis van tomaten, groenten en kruiden. Het zal je verbazen hoe lekker het is.
Voor salades en op stokbrood is een yoghurtsaus ideaal. Yoghurt kun je mengen met knoflook en/of komkommer, citroensap, ui en verschillende kruiden. Op stokbrood is een zelfgemaakte tomatenpesto met knoflook ook heerlijk. Snijd tomaat, uit en knoflook fijn, voeg kruiden toe, en klaar is je gezonde saus! Probeer verschillende kruiden uit!

Wil je recepten voor lekkere en gezonde snacks en sausjes? Vraag dan de recepten van de Slanke Borrelplank aan. Hier vind je heerlijke snacks met verantwoorde sausjes.
Het voordeel van het zelf maken van sauzen is dat je precies weet wat erin zit. Er zitten geen foute e-nummers, kleur- geur- en smaakstoffen in.

Besluit je na het lezen van deze informatie  dat je hier wel eens met mij over zou willen praten om te kijken of ik je handvatten kan geven bij jouw verandering/aanpassing?
Mail of bel (06 2428 4767) mij om een afspraak te maken, deze afspraak kan ook telefonisch (het eerste gesprek is gratis), we kunnen dan kijken wat jouw vraag is en hoe ik je daarbij professioneel kan helpen. Deze vraag kan zowel op voedingsgebied als op mentaal gebied liggen. Ik zie je reactie graag tegemoet


Anneke
 
Wil je advies om een doel te bereiken? Of dat nu een slanker lijf, een prettiger leven, stoppen met roken zonder te veel aan te komen of handvatten om je eigen regie weer te krijgen? Kijk eens  op mijn site voor meer informatie of mail mij jouw wensen. Het eerste (kennismakings)gesprek is altijd gratis 

En, als je wilt weten of jij voor vergoeding in aanmerking komt, check je polis of bel even met je verzekering (mijn bgn nummer is 4618 en mijn AGB code is GC 022075). Als je voor vergoeding in aanmerking komt gaat dat uit je aanvullende verzekering en niet ten koste van je eigen risico.

Neem ook eens een kijkje op mijn Facebook of Instagram daar staan meer tips en recepten en kan je mij een berichtje sturen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.