• Gezond(er) eten en leven!
  • Nooit meer boodschappen- kook- en eetstress!
  • Wil je afvallen? Dat kan ook!

Vakantie voorbij? Hoe hou jij je vakantie-gevoel vast? Met deze tips lukt het beter!

Op de camping, liggend aan het strand, met een boek op schoot en zonnebril in het haar zeggen we dit jaar gewoon weer tegen onszelf dat we dit jaar wél dat fijne vakantiegevoel vasthouden. Maar als we thuis zijn en het ‘gewone leven’ weer oppakken, blijkt dat niet zo eenvoudig. 

Want het schijnt echt te bestaan: Het de-vakantie-is-voorbij-syndroom, het lamlendige gevoel dat je overvalt als je weer aan de slag moet. Je merkt het aan vermoeidheid en misschien ook wel aan je humeur.

Logisch, een pauze op je werk is nou eenmaal anders dan lunchen met uitzicht op de Caribische zee. Net zoals de reis naar een onbekende bestemming spannender is dan de weg in de file of in de trein naar je werk of school.
Het gevoel van niets moet, niksen mag, en even weg zijn van alles zorgen voor dat vakantiegevoel.

En wanneer je verder van huis bent, is het nou eenmaal makkelijker om de dingen thuis los te laten. Wat je (even) niet ziet, is er ook niet.
Maar ja, dan is het feest weer over, je komt thuis en natuurlijk is slapen in je eigen bed weer fijn. Gewoon water uit de kraan te kunnen drinken en zelfs weer gewoon eten.
Misschien heb jij dat ook, ik kan op vakantie prima genieten van het andere eten maar ik merk ook dat ik na ongeveer 2 weken heerlijk buitenlands eten, een stamppot rauwe andijvie met een gehaktbal en dobbelsteentjes uitgebakken spek best lekker zou vinden.

Hoe pak je een goed begin van de periode na je vakantie aan.

Thuiskomst.
Weer aan het werk? Probeer niet op zondagavond thuis te komen en maandag meteen weer naar je werk te gaan. Misschien kan je nog een dagje extra vrij nemen? En als je niet op maandag maar op dinsdag begint lijkt die eerste week ook wat korter. Dan kom je vol vakantie-energie op je werk!

Vakantie spreiden.
Is het mogelijk om je vakantiedagen te spreiden? In het voorjaar een paar dagen, in de zomer een kortere periode en in het najaar weer een weekje of zo? Dan duurt het niet zo lang voor je weer vakantie hebt en heb je iets om naar uit te kijken. Aan het werk gaan gaat dan een stuk makkelijker.
 
Maak je leven minder voorspelbaar.
Begin met andere gewoontes doorvoeren. Waarom zou je je iets aantrekken van de dagen van de week? Ga naar de bioscoop op woensdagmiddag, duik eens vroeg in bed op zaterdagavond, en als je op maandag altijd aardappels, groente en vlees eet maak dan nu een typisch vakantiegerecht.  Zo wordt je week een stuk minder voorspelbaar.

Kijk om je heen. Op vakantie maak je gezellig een praatje met de mensen die je iedere dag bij het zwembad of bij het ontbijt tegenkomt en in de bergen begroet je elke wandelaar met een glimlach. Dat kan natuurlijk thuis ook. Dan niet in de bergen maar wel als je boodschappen doet, of op je werk als je collega´s van een andere afdeling bij het koffiezetapparaat tegenkomt. Een glimlach geven is er vaak één terugkrijgen. Daar word je blij van.

Doe eens iets op een andere manier. Zo wordt een dag minder gewoon en gaat je automatische piloot uit. Je wordt je wat bewuster van de zaken die normaal automatisch gaan. Neem bijvoorbeeld een keer een andere route naar je werk, bestel sushi voor de lunch of ga eens op een andere plaats aan tafel zitten. Zo wordt doodnormale dinsdag ineens speciaal.

Wat doe jij graag als je met vakantie bent? Een stad bekijken? Een fietstocht maken?  Dat kan thuis ook, ga eens winkelen in een andere stad of maak ’s avonds na het eten een fietstocht. Voorlopig is het nog wel even licht, geniet daar lekker van.
 
Leef buiten
In de vakantie leef je veel meer buiten. Ook als het weer niet zo goed was, dan deed je gewoon een vest aan en ging onder een afdakje zitten. Dat kan in Nederland ook. Laat je niet leiden door het weer. Ga op de fiets naar je werk, maak een lunchwandeling met je collega’s. Dan spreek je die ook eens over wat anders dan alleen over die deadline van morgenmiddag.
 
Schermloze avonden
Had je weinig bereik op je mobiel? En beviel dat eigenlijk wel? Bij ons thuis gaat om 21.30 uur het internet uit. Geen mobieltje wat het meer doet. Ook de andere schermen gaan op zwart. En dat levert toch een boel vrije tijd op? Natuurlijk, wij hebben geen vaste telefoonlijn meer, dus blijft er 1 nummer altijd bereikbaar. Je weet maar nooit. En in het geval van beslist noodzakelijke zaken als een toetsweek, een nieuwe client of een opdracht die af moet is er natuurlijk altijd ruimte voor verruiming van onze schermloze avonden. Maar daar praten we dan even over. Best ingrijpend, maar wel iets om misschien eens over na te denken.
 
Plan vrije momenten in
Pak je agenda voor de komende week erbij en bepaal voor jezelf of je bij elke dag een kruis zet voor een kwartier, een paar uur, of misschien wel één groot kruis per week. Die uren zijn helemaal voor jou; om te ontspannen, op te laden en te doen waar jij zin in hebt. Iedere dag een half uurtje kan natuurlijk ook. Maar plan het in, maak deze afspraak met jezelf. En hou je eraan. Een afspraak met je vriendin zeg je toch ook niet af?
 
Maak het simpel
Stress wordt onder andere veroorzaakt door het gevoel dat je van alles moet en het gevoel dat je geen overzicht meer hebt. Stel niet te veel eisen aan jezelf. Wil je van alles veranderen of oppakken? Van gezonder eten, meer sporten, liever zijn, of noem maar op?

Grote veranderingen ineens werken maar heel even en geven veel stress. Schrijf eens op wat je allemaal zou willen. Kijk dan of, en hoe je dat gaat aanpakken. Wil je dat eigenlijk allemaal wel zelf? Wordt het je misschien aangepraat? Kies uit wat bij je past, wat je echt wilt en pak dat met iedere dag een klein stapje of een kleine aanpassing aan. Bedenk dat een heleboel makkelijke kleine stapjes ook tot grote sprongen leidt.
 
Echt hélémaal geen zin?
Blijf je tegen het gewone leven opzien na de vakantie? Maak dan een lijst van de dingen waar je je aan ergert en hoe je ze kunt gaan aanpakken. Doe dat één voor één. Laat je er niet door beïnvloeden maar zie het als een kans om alles weer eens van een afstandje te bekijken en er iets positiefs mee te doen!
 
En natuurlijk: rust, reinheid en regelmaat; daar vaart een mens goed bij. Maar wat vaker op de rem trappen geeft wel zo’n ontspannen gevoel. Wat later eten, lekker lang tafelen, de tijd nemen om van een kop koffie te genieten. Laat je niet opjagen.

Plan je dag niet te strak, zorg voor ruimte in je agenda, zodat je alles op een normaal, of nog liever: ontspannen, tempo kunt doen. Laat, dat vele moeten zo lang mogelijk links liggen. Geniet van je leven! Voor je het weet loop je weer te rennen en te vliegen... Maar jij weet nu beter!

En wil je toch je levensstijl aanpakken? Dat kan. Op een prettige en relaxte manier. Zonder streng dieet en zonder moeilijke gesprekken of lastige opdrachten. Binnen 3 maanden heb jij meer energie en voel je je fitter in een lijf wat goed bij je past.

Pakken wij dit samen op? Ik spreek je graag. Klik op de knop INFORMATIE? die hieronder staat. Ik neem dan zsm contact met je op voor het maken van een afspraak! 

En, als je wilt weten of jij voor vergoeding in aanmerking komt, check je polis of bel even met je verzekering (mijn bgn nummer is 4618 en mijn AGB code is GC 022075). Als je voor vergoeding in aanmerking komt gaat dat uit je aanvullende verzekering en niet ten koste van je eigen risico.

Neem ook eens een kijkje op mijn Facebook of Instagram daar staan meer tips en recepten en kan je mij een berichtje sturen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.