Kruiden voor het grijpen. Inspiratie voor je eigen kruidentuin

Gepubliceerd op 20 mei 2019 15:38

Ga jij dit binnenkort ook in je tuin of op je balkon aan de slag? Denk dan eens aan een kruidenhoekje of een paar bakken met kruiden.
 
Het is zo fijn om je eigen verse kruiden voor het grijpen of knippen te hebben! Met kruiden maak je je eten op smaak én er zitten heel veel stofjes in die goed voor je zijn. Ook een handje verse kruiden door de salade maakt het allemaal net iets smakelijker!
 
Kruidenplanten ruiken heerlijk en vaak bloeien ze ook nog eens prachtig.
In mijn tuin staan dus voornamelijk kruidenplanten. Ik verwerk de blaadjes of de zaden in mijn recepten en experimenteer met combinaties voor verse theetjes.
 
Omdat mijn voedingsadviezen bol staan van de groentegerechten kan je lekker variëren met de verschillende smaken die kruiden aan je gerecht toevoegen.
 
Hieronder staan de meest favoriete kook-kruiden, de toepassing ervan en hun favoriete plaatsje in de tuin.
 
Ik ben benieuwd of jij ook een kruidenhoekje in je tuin of op je balkon gaat maken. Laat je het weten in een reactie onder dit blog?
 
Als je vragen hebt over het gebruik van kruiden en specerijen kun je mij altijd een mailtje sturen: info@annekeypma.nl

Bel of mail, en kijk ook even op mijn site voor meer informatie. Begeleiding en coaching kan in de praktijk maar zeker ook op afstand met telefoon, skype of beeldbellen.
Je bent van harte welkom!
Ik spreek je graag!


Anneke


En, als je wilt weten of jij voor vergoeding in aanmerking komt, check je polis of bel even met je verzekering (mijn bgn nummer is 4618 en mijn AGB code is GC 022075). Als je voor vergoeding in aanmerking komt gaat dat uit je aanvullende verzekering en niet ten koste van je eigen risico.

Neem ook eens een kijkje op mijn Facebook, Instagram of Pinterest pagina, daar staan meer tips en recepten en kan je mij een berichtje sturen.


 
Basilicum

Lekker in Italiaanse gerechten (niet meekoken) en zeker in recepten met tomaten is basilicum een heerlijke smaakmaker. Het kruid groeit het beste op een warme, zonnige plek maar moet wel beschermd worden tegen wind, vorst en de hete middagzon.
 
Bieslook
 
Erg lekker in soepen.
Bieslook kun je vers in gerechten gebruiken, maar je kunt het ook heel goed zelf drogen en bewaren.
Bieslook heeft zon nodig, maar niet de hele dag.

 
Koriander

Zowel de blaadjes als de gedroogde en gemalen korianderzaden worden vooral in de Oriëntaalse keuken gebruikt.
Als je het kruid in een potje kweekt, gebruik je alleen de blaadjes. Als je ook zaden wilt oogsten zet hem dan in de volle grond.
De plant heeft volle zon nodig om te groeien.


Oregano
 
Wordt vaak gebruikt in de Italiaanse keuken en heeft een iets scherpere smaak dan het kruid Marjolein.
Ook deze plant heeft volle zon nodig om te groeien.

 
Peterselie

Het duurt wel even voor de zaadjes zijn ontkiemd.
De bladpeterselie heeft veel meer smaak dan de krulpeterselie. Smaakt eigenlijk overal bij.
Dit kruid is heel makkelijk te kweken in de halfschaduw.

 
Salie

Salie is lekker bij varkensvlees.
Het zou helpen bij het verteren van zware en vette gerechten.
Met mate gebruiken anders krijgt je gerecht een zeepsmaak.
Ook salie heeft een zonnig plekje nodig om te groeien.
 
 
Tijm
 
Tijm is heerlijk in stoofschotels, soepen, vleesvulling en om vlees mee op smaak te brengen. Tijm heeft een zonnige, niet vochtige plaats nodig.
 
 
Rozemarijn
 
Rozemarijn smaakt goed bij vlees, bij aardappelen en in sauzen.
Gebruik het eens in combinatie met tijm. En de combinatie rozemarijn-knoflook maakt lamsvlees onweerstaanbaar.
Rozemarijn groeit prima in de zon maar liever niet op een te hete plaats.
 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.